Kaj se je zgodilo v prvem krogu predsedniških volitev 2022?

Po napovedih sta se v drugi krog predsedniških volitev 2022 uvrstila Anže Logar in Nataša Pirc Musar. Razlika med njima se je v finišu sicer nekoliko zmanjšala, vendar manj kot smo predvidevali. Taktično glasovanje v zadnjih dneh je bilo prisotno, vendar ne tako izrazito. Za celovito razumevanje taktičnega glasovanja prvič uvajamo koncept ekspresivne izbire.

Kaj se je zgodilo v zadnjih dneh pred volitvami?

V prvem krogu predsedniških volitev se je za svojega kandidata odločilo v zadnjih dneh kar 24% anketiranih udeležencev volitev. 

Tako je prišlo v zadnjih dneh do kar nekaj taktičnega glasovanja, kjer je bil glavni vir Milan Brglez – njegovi glasovi so šli v zadnjih dneh pred volitvami k Nataši Pirc Musar in Vladimiru Prebeliču. Slednji je na drugi strani dobil tudi kar nekaj glasov, ki bi sicer šli k Mihi Kordišu. 

Zanimivo, večjih prehajanj (prikazana so prehajanja 0.5% in več) v zadnji dneh med Prebeličem in Natašo Pirc Musar ni, prav tako ne med Janez Cigler Kraljem in Anžetom Logarjem. 

Udeležba je bila nekoliko nižja od napovedane s strani anketiranih prejšnji teden. Doma so ostali volivci skoraj vseh kandidatov, vendar v večji meri volivci “levih” kandidatov. Slednje je na nek način izničilo učinek taktičnega glasovanja v zadnjih dneh. Spet se je potrdilo pravilo, če je udeležba višja, pridobivajo levi kandidati, če je manjša desni.

Glavni motiv dokazovanja taktičnega glasovanja v zadnjih dneh je bilo razumevanje odločanja volivcev v zadnjih dneh in dokazovanje, da se od četrtka do nedelje še marsikaj zgodi in da ankete (lahko) kažejo točno stanje. Lahko se pohvalimo, da smo v naši napovedu v celoti zadeli končni vrstni red.

Kdo je izgubil in kdo pridobil zaradi taktičnega glasovanja? Ekspresivna vs. taktična izbira

Da bi bolje razumeli celoten fenomen taktičnega glasovanja smo začeli z državnozborskimi volitvami letos spremljati tudi ekspresivno izbiro – srčno, iskreno, tisto, kar bi ljudje izbrali, če se ne bi vključil racio.

Kot vidimo bi Prebilič bil celo tretji, zanimivo pa je, da je Milan Brglez presentljivo dobil največ taktičnih levih glasov – dobil je Prebiličeve, od Nataše Pirc Musar in od Mihe Kordiša, njegovi glasovi so šli le k Nataši Pirc Musar. 

V zadnjih dneh Anže Logar ni dobil glasov dejanskih volilcev Janeza Ciglar Kralja, je pa te glasove dobi že na samem začetku. To je pomembna ugotovitev za razuemavnje desnega dela volilnega telesa – kar dobijo taktično, dobijo takoj, ostali “bonusi” so na račun nizke volilne udeležbe.

Bonus: nekaj Zorkovih modrih misli

Razlika med ekspresivno izbiro in dejanskim rezultatom kaže, da je prišlo do namenskega glasovanja, katerih “žrtve” so bili kandidati iz spodnjega dela lestvic v javnomnenjskih raziskavah, pridobivali pa so vodilini trije kandidati.

Ocenjujemo, da je glavnino namenskih glasov predstavljal t.i. “glas vpliva”, to je ena od oblik taktičnega glasovanja, pri kateri se volivec odloči, da ne bo glasoval za svojo ekspresivno izbiro temveč za kandidata, ki mu pripisuje realne možnosti za uspeh.

Glede na napovedi udeležbe ocenjujemo, da bi lahko prišlo tudi do abstinence v določeni meri, to pripisujemo obratnemu učinku vlečnega voza (ang. band-wagon effect), ki se primeri takrat, ko volivec ne voli, ker svoji ekspresivni izbiri ne pripisuje možnosti uspeha, hkrati pa se ne odloči za namensko glasovanje

Komentiraj