DZ volitve 2014: SMC na krilih taktičnega glasovanja pobiral od povsod, SDS pokopala neudeležba, soočenja pa očitno delajo

Nedeljske volitve so bile tokrat brez večjih presenečenj – v skladu s predvidevanji anketnih napovedi. Za razlago tako že v veliki meri zadoščajo primerjave absolutnih številk v času – SDS-ovi in SD-jevi volivci so izginili. Ampak… so izginili (poniknili med neudeležence) ali so se preselili k drugi stranki? Na taka vpašanja odgovarja migration-poll. Tokrat smo ga še malce začinili z nekjaj vsebinskimi vprašanji, ki še dodatno pojasnjujejo vedenje slovenskega volivca.

Lahko bi se zgodilo marsikaj, volivci pa so se le premešali na levi, na desni pa so ostali doma

Tako nekako bi lahko opisali rezultate že tradicionalne Valiconove migracijske analize (analiza 2011 in analiza 2008). Migracijska analiza temelji na dveh anketah izvedenih na 1127 anketiranih (toliko je bilo zbranega do ponedeljka 17:00), ki so sodelovali pred (četrtek po soočenjih) in po volitvah v nedeljo.

Spodaj so prikazane migracije anketiranih glede na to, koga so volili 2011 in koga so volili na predčasnih volitvah  za DZ.

migracije

Preden se lotimo branja nekaj opozoril:

  • Prikazani so rezultati celotnega volilnega telesa in ne le tistih, ki so volili (prikazani so namreč tudi neudeleženci)
  • Prikazani so prehodi, ki zajemajo vsaj ‘’0.5%, torej 1% na volitvah. Odstorki pod 0.5% niso prikazano.
  • Debelejše puščice predstavljajo večje premike.

In kaj vidimo?

  • Na letošnjih volitvah sta dobila predvsem dva SMC in oni, ki se niso udeležili.
  • Največ so izgubili zaradi neudeležbe PS, SDS, SD in DL. To bi se tudi dalo interpretirati, da se volivci, ki volijo nove stranke kasneje v manji meri udeležujejo volitev. So te nove stranke eden od razlogov za politično apatijo?
  • SMC je pobirala od vseh – njeno jedro predstavljajo nekdanji volivci PS in tisti, ki se zadnjih volitev niso udeležili. SMC je pobirala rudi nekdanje volivce SDS.
  • SD je sicer nekaj pridobila od PS vendar je tudi izgubila predvsem zaradi neudeležbe njenih bivših volivcev in SMC. Prehodi proti ZL so bili, vendar ne v večji meri.
  • Levim strankam ni uspelo prevzeti vseh nekdanjih volivcev – ti volivci zagotovo predstavljajo velik potencial za naslednje volitve – približno 10% na volitvah!
  • Obstaja zanimiva izmenjava volivcev med SDS in NSi, ki pa gre v obe smeri. Zanimivo, SLS ni v tej igri.
  • SDS je sploh zanimiva, ker je zanjo veljalo, da ima zveste volivce. Zvestoba je očitno načeta. Tokrat jih je kar nekaj ostalo doma (to je glavni razlog neuspeha), še huje, kar nekaj jih je volilo SMC.
  • SLS bo ostala zunanj parlamenta zaradi prehodov k SMC in neudeležbe nekdanjih volivcev.

Taktično glasovanje je še kako prisotno

Tokrat smo vzeli volilne preference in alternative pod drobnogled, s ciljem, da dokončno ugotovimo, kaj je s tem taktičnim glasovanjem. Mimogrede, sedaj si končno upam trditi, da razumemo tega slovenskega volivca in si upamo napovedat izid volitev v petek. O tem čez (upam) štiri leta.

Za volivce vsake stranke smo vprašali “Ljudje se odločamo na različne načine… Ali kateri od spodaj naštetih velja za vas?”. Rezultati so silno zanimivi:

  • Taktičnega glasovanja je veliko, skoraj pri polovici anketiranih, ki so volili SMC je eden od razlogov to, da ne bi zmagala druga stran. Ta delež obstaja tudi pri SDS, vendar je veliko manjši.
  • Prevladujoči razlog za izbiro se razlikuje po strankah. Če bi se poglobili bi našli nekaj segmentov strank – stranke s svojo volilno bazo (SDS, SD in NSi) in ostale, ki morajo najti nek drug način za pritegnit volivce. Združena levica je tu nadvse zanimiva – ima največji rezultat tako na programu kot na soočenjih.

image

Soočenja (še vedno) delajo

Nekatere stranke so imele še kar nekaj potenciala. Ključni dve sta bili SMC in Združena levica, slednja očitno zaradi prepričljivega nastopa na soočenjih. Združeni levici bi glede na rezultate in trend zagotovo ustrezal še kakšen teden kampanje.

Levi stolpec prikazuje, o katerih strankah so anketirani še razmišljali, desni, kako bi glasovali tisti, ki so so spremljali soočenja, če bi volili samo na osnovi soočenj.

Iz levega grafa (razmišljal o drugi) se vidi še nekaj: PS in SLS  so imeli še dovolj potenciala, da bi lahko prišli v DZ. Se pa na primer na soočenjih Piratska stranka ni tako dobro odrezala kot na Evropskih volitvah, očitno lahko resničo preseneti samo eden od manjših.

Recept za soočenja je jasen:

  • svež obraz,
  • drugačen nastop,
  • jasna, lahko tudi nekoliko radikalnejša stališča.

image

Presenečenje je tudi Zavezništvo Alenke Bratušek, ne le ZL

Združena levica je bila zagotovo presenečenje četrtkovega soočenja, vendar če pogledamo rezultate, kdaj so se odločali anketirani, sta največ naredila v zadnjih dneh že omenjena Združena levica in Zavezništvo Alenke Bratušek.

V obeh primerih se je zadnje dokončno odločila skoraj polovica njihovih volivcev. Obe stranki sta si tako vstop v parlament priborili v zadnjih dneh volitev!

image

Ali je mobilizacija na desni sploh možna?

V četrtek je vse dišalo po tem, da bi se utegnila zgoditi mobilizacija desnih volivcev – vse predpostavke so bile tu, oziroma, če bi bila situacija obrnjena (če bi levi zaostajali za SDS), bi se zgodila mobilizacija levega volilnega telesa, pa se ni.

Ali je to sploh možno in ali je to možno, če je nosilna stranka SDS? Glede na rezultate bolj ne:

  • Potencial SDS je za tako stranko zelo majhen – le nekaj odstotkov. Vse kar lahko trenutno dela SDS je ohranjanje baze oziroma dela na tem, da njihovi volivci pridejo res na volišča. Po slednjem je bila doslej še posebej znana. Tudi v tem drugem elementu se letos ni izkazala. Zakaj so volivci SDS ostali doma, je verjetno eno najbolj zanimivih vprašanj teh volitev.
  • Glede na prehajanja med strankami je SDS dejansko podobna samo NSi, kjer prihaja do rivalstva. NSi ima z SDS velike težave, ker so zaradi konsolidacije desnice enkrat že ostali izven parlamenta.
  • Je torej desnica na nek način ujetnica SDS?

Morda pa predstavlja zmaga SMC začetek konca delitve na leve in desne? SMC je največ glasov sicer res dobil od nekdanjih volivcev levih strank, ne gre pa zanemariti kar nekaj glasov od nekdanjih volivcev desnih strank.

1 comments

Komentiraj